Nachádzate sa tu:   www.akvaria.sk Diskusné fórum
Vitajte,
môžete sa prihlásiť alebo registrovať.    Nepamätáte si heslo?

Co by ste mali o miniakvariach vediet
(1 zhliadnutí) (1) hosť
Ich biotop, minirastlinky, dekorácie, mini korene, substráty, osadenie živočístvom, dizajn
DoleStránka: 12
Téma: Co by ste mali o miniakvariach vediet
miniakvarium - substrat Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Substrat.

V miniakvariach sa zvycajne pouzivaju rastlinky ktore si vyzaduju strk zrnitosti 2-3 mm. Nie vsak drte. Tie mozu poranit rybycky. Takyto substrat sluzi tymto rastlinkam pre lepsie zakorenenie sa.
Vacsia zrnitost je vhodna skor pre rastlinky ktore sa zvyknu prichytavat na dekoracie. Napr. Anubiasi.

Do mody pred nejakym casom prisiel ilovity substrat ako je akadama a akvaclay a ine. Akadama je davno pouzivany substrat pre bonsaye. I cenovo su pristupne pokial ich pouzijete do nanoakvarii. Pri vacsich akvariach vas substrat moze vyjst dost draho.
Pri ich pouziti sa uz nezvyknu prekryvat strkom a preto je vhodne pouzivat odkalovas s vysokym zvonom. Tak isto aj pri strku malej zrnitosti alebo piesku.

Piesok pre vacsinu z tychto rastlin nie je vhodny.

Pod strk, akadamu a akvaclay je vhodne pouzit hnojivo v zemitom stave. Sluzi ako taka podstielka z ktorej si rastlinky cerpaju vyzivu a vydrzi dlho. K tomu treba pridavat samozrejme i tekute hnojivo ale zasa podla hodnot nameranych vo vode. Vdaka hnojivovym substratom netreba tak casto a okrem toho, akadama ma vlastnost ze navazuje na seba ziviny z vody takze tam pri rastlinach ktore cerpaju vyzivu hlavne listami z vody, moze byt problem.
vcielka
miniakváriá,pĺže,minirybky,všetko čo pláva pri dne
Platinum Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
ICQ#: 176890450 Pohlavie: Žena Miesto: Nové Zámky Narodeniny: 10/03
Administrátor zakázal anonymné príspevky.
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!

Reklamný panel
miniakvarium - osvetlenie Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Osvetlenie:
Na miniakvaria sa predavaju specialne osvetlenia, ale nie vzdy intenzita danej ziarivky moze splnat vase poziadavky na svetlo. Som nasla jedno svetlo co malo 11W ziarivku. Normalne trubice maju asi 45 cm a maju 15W, mensie trubice dostat uz len specialne pre akvaristov, ale so zmensenim velkosti klesaju i watty. Na to pozor.

Je dobre vtedy bud doplnit svetlo reflektorom ( nejaku striebornu foliu alebo alobal je na to vhodny co odrazaju svetlo) alebo viac svetiel zakupit. Riesi sa to i jednoducho bodovym svetlom navrtanym na stenu niekde nad akvarium s obycajnou ziarivkou ktorej wataz si prisposobite svojim potrebam.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!

Technika do miniakvarii.- filtre Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Technika do miniakvarii.

Filtre

K dostaniu na internetovych obchodoch su specialne filtre do miniakvarii s prietokom od 40 litrov za hodinu. Su vsak i take ktore pisu do max 25l akvarii, ktore maju najmensi prietok 120 l/h. Zavisi od vyrobcu. V malych akvariach nie je dobry silny prietok pretoze sa nema kde rozptylit a ryby si tak v nadrzi nenajdu pokojne miesto. Pokial mate silnejsi prietok a neviete s tym nic urobit tak sa snazte prudenie odklonit tak aby neprudilo priamo do nadrze ale niekam na sklo.

Inak sa pre miniakvaria doporucuju aj obycajne filtre s otvorenou spongiou ktore sa napoja na motorcek.

Vela ludi vsak castokrat v miniakvariu filter vobec nepouziva. Zavisi od skusenosti.

V internetovych obchodoch castokrat najdete tieto filtre do miniakvarii vo zvlastnej sekcii venovanej prave nanotechnike pre nanoakvaria.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

Reklamný panel
Technika do miniakvarii.- ohrievace Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Vzhladom nato ze miniakvarium je mikrosvet ktory sa velmi lahko narusi, tak i teplota v nom dokaze velmi lahko kolisat.
Rychlo sa ohrieva a rychlo sa ochladi.

Je preto dobre v izbe udrziavat stabilnu teplotu. Ak to nie je mozne, odporuca sa zakupit ohrievac alebo nejake ohrievacie teleso s termostatom.
Je dobre ho dat blizko filtra aby sa ohriata voda co najrychlejsie rozsirila po akvariu.

Podla toho ake problemy mate s teplotou v miniakvariu a o kolko treba zdvihnut teplotu, podla toho treba volit vykon ahrievaca. Samozrejme tu zohrava ulohu i velkost akvaria.

Priklad pri neustalom ohrievani bez termostatu: Ak vam kolise teplota o 2°C a mate 20l akvarium, staci vam vykon 5W. Kazdych 20l sa wataz ohrievaca zvysuje asi o 2,5 W
Tak isto ak mate skor problem ze rozdiel medzi vodou a prostredim zvykne byt az 4 °C tak pri 20l akvariu uz treba 10W ohrievac. Presnejsie je to kazde 2 °C treba pricitat 5W navyse k vykonu ohrievaca. Ostatne je uz otazkou matematiky a toho, ako dobry ste v poctoch.

Problem s miniakvariami vsak byva opacny. Skor mame prilis vysoku teplotu nez prilis nizku.

Moze sa vam stat ze sa vam pokazi termostat a dojde k prehriatiu vody. V takych pripadoch mozete tomu zamedzit ak si date do akvaria 2 slabe ohrievace. Pokazenim jedneho vam druhy ohrievac neprehreje akvarium na kriticku hodnotu. Ale pozor v prilis malych akvariach to i tak moze byt nebezpecna vec.

Dalsim typom vyhrievania velmi vhodnym (dokonca lepsim nez ohrievac) je ohrievaci kabel ktory sa da na dno a prekryje sa substratom. Tak sa zabezpeci rovnomerne vyhrievanie celeho dna. A v malych nadrziach tak ani nezavadzia a neubera z priestoru

Dalsi typ ktory povazujem mimoriadne vhodnym pod miniakvaria je vyhrievacia podlozka na ktoru sa akvarium postavi. Je vsak drahsia nez vyssie uvedene moznosti. Najlacnejsi je vyhrievaci kabel.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

Technika do miniakvarii - ostatne Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Ina technika do nanoakvarii

V akva predajniach dostat kupit CO2 specialne do nanoakvarii na prihnojovanie rastlin.

Odkalovac kvoli drobnozrnnemu strku by som volila s vysokym zvonom, lenze problem miniakvarii je ten ze obsahuju malo vody a tak spolu s kalom odcerpate prilis vela vody. Pritokovu hadicu tak treba volit s mensim priemerom.
Iny typ odkalovaca je na baterky alebo taky co sa pripoji na motorcek. Su dobre v tom, ze voda vam neodteka do kybla ale prefiltrovana od kalu sa vracia spat do akvarka.

Na sadenie rastlin v takychto akvarkach je vhodne pouzivat pinzetu. Drobne rastlinky sa lepsie s nou uchycuju a sadia do substratu bez toho aby ste ich poskodili.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

Reklamný panel
miniakvarium - ryby Pred 9 mesiacov, 3 týždňov Karma: 2
Ryby:

Do nanoakvarii su vhodne male rybky ktore mozete chovat od 3 ks viac. Myslim si ze rybky by sa po 1 kuse velmi chovat nemali hlavne ak sa jedna o male rybky, ktore maju radi hufy v ktorych nie su velmi plache.
Velmi vhodne rybky su zvycajne zivorodky, pretoze vela druhov dosahuje velmi male rozmery, ale inak aj razbory a ine druhy ryb splnaju tieto poziadavky. Uvadzam niekolko druhov rybyciek len aby ste si urobili predstavu. Samozrejme je ich ovela ovela viac. Casom pripadne postupne podoplnam.

Aspidoras pauciradiatus

Boraras brigittae

Boraras micros

Boraras urophthalmoides

Limia melanogaster – skor do vacsieho miniakvarka ako do maleho.

Mikrogeophagus ramirezi – vhodna tiez do vacsieho miniakvaria – 1 par

Microrasbora erythromicron

Neoheterandria elegans

Poecilia wingei

Poeciliopsis prolifica

Rasbora hengeli

Sawbwa resplendens – uvadza sa chovat mensie hejno vo vacsom minicku.

Trigonostigma heteromorpha – taktiez do vacsieho minicka,
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

HoreStránka: 12

O projekte

Akvaria.sk vznikol ako projekt pre podporu akvaristiky na Slovensku. Práve ste na novej verzii, stránky a fóra. Podporujeme všetky aktivity jednotlivých chovateľov i organizácie ktoré existujú, alebo práve vznikajú.