Nachádzate sa tu:   www.akvaria.sk Diskusné fórum
Vitajte,
môžete sa prihlásiť alebo registrovať.    Nepamätáte si heslo?
Všetko o osvetlení od klasických trubíc cz T5 až po HQI
DoleStránka: 123
Téma: Osvetlenie akvaria
Osvetlenie akvaria Pred 2 rokov, 2 mesiacov Karma: 4
Chcem sem zhrnut poznatky ktore som nazbierala brazdenim krizom krazom po internete.
Pomoze to snad inym ludom , ktory budu mat taky isty problem ako som mala ja.
Zhanala som osvetlenie na rastlinkove nanoakvarium rozmerov: 33*24,5*24,5cm.

V prvom rade som hladala ktore osvetlenie je najvhodnejsie:
Prisla som nato ze ak chcem zamedzit riasam v akvariu, mala by som sa vyhnut modremu svetlu. (Rastlinky najlepsie prijimaju svetlo cerveneho a modreho spektra, ale riasi taktiez.) Vela rias vsak potrebuje pre fotosyntezu hlavne modre svetlo vo velkej davke, preto je dobre ak svetlo bude mat co najnizsie modre a najvyssie cervene spektrum a zelene spektrum ak je vysoke znaci, ze rastlinky budu krasne zelene, pretoze toto spektrum najviac rastliny odrazaju.

Taketo svetlo som nasla najvhodnejsie u vyrobcu: OSRAM. U inych vyrobcov som mala problem. Bud take svetlo vobec nevyrabali alebo na slovensku neponukali. Co sa tyka akvaristickych svetiel nenasla som obrazky ich spektier takze neviem porovnat.

Dane svetlo sa vola: OSRAM Lumilux 830 Warm White. Tu je jeho spektrum:
vcielka
miniakváriá,pĺže,minirybky,všetko čo pláva pri dne
Platinum Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
176890450 Pohlavie: Žena Miesto: Nové Zámky Narodeniny: 10/03
Posledná úprava: 15/11/2009 11:01 Spravil: vcielka.
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!
Administrátor zakázal anonymné príspevky.

Reklamný panel

Inzerujte na www.ifauna.sk

\"Vyrábame
Vyrábame akváriá a ...
  • akvabb.fodor.sk
    Nový internetový obchod akvabb.fodor.sk.
  • Predam prísavníkov škvrnitých
    Predám prísavníkov škvrnitých (Ancistrus Cirrhosus). Narodili sa nám prísavníky. Prísavníky majú približne 1cm. Cena 4 eura za 10 kusov. Kto by mal záujem zavolajte na číslo: 0905 288 421.
  • -30% zľava na nové pozadia do akvária !
    Využite špeciálnu akciu www.akvapozadia.sk a objednajte si v mesiacoch FEBRUÁR a MAREC nové pozadie do akvária, vyrobené na mieru so špeciálnou 30% zľavou ! Ponuka pozadí: www.akvapozadia.sk

SERA - Akvaristika do domu

Re: Osvetlenie akvaria Pred 2 rokov, 2 mesiacov Karma: 4
Zvykne sa oznacovat i LUMILUX (r) Warm white Colour 31-830, kde cislo 31 znaci to iste co 830 len je to starsie oznacenie (tak mi to napisal pan z OSRAMU)
Prva cislica cisla 830, v nasom pripade 8, znamena podanie farieb. Cim je toto cislo vyssie tym je podanie farieb lepsie a naopak (viem o 9,8,7,6kovej rade)
Druhe cislice oznacuju farbu svetla respektive urcuju teplotu u chromatičnosti. U Lumilux radz su to:
27= Lumilux Interna (2.700K)
30= Lumilux teple biela (3.000K)
35= Lumilux biela (3.500K)
40= Lumilux chladne biela ( 4.000K)
54= Lumilux denne biela ( 5.400K)
65= Lumilux studena denna biela (6.500 K)
80= Lumilux SKYWHITE (8000K)

Tu uvadzam schematicky popis:
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph
Posledná úprava: 15/11/2009 11:02 Spravil: vcielka.
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!

Ludia si do akvarii zvyknu kupovat hlavne40, 54 a 65 pretoze v akvariu vyzera studene svetlo efektne. Dokonca akvaristi zo skusenosti uvadzaju ze vzhladom je 40 biela a nie chladne biela a 54 je chladne biela a nie denne biela. Ze je to posunute. Ale pravdaze kazdy mame trochu ine vnimanie svetla a farieb. Tepla biela 30 posobi trosku do zlta. Inak sa davaju aj kombinacie tychto farieb do akvaria. V akom poradi? Vacsina skusenych ludi vravela ze to je absolutne jedno. Ja osobne by som asi volila 830 do predu kedze tam kde zvykne dopadat i denne svetlo, zvyknu rast najviac riasy. By som to ponechala vramci experimentu. Ale inak je to naozaj jedno.
Pre istotu ak by mal niekto doma este ziarivku so starym oznacenim tak tu je tabulka:
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph
Posledná úprava: 15/11/2009 11:00 Spravil: vcielka.

Vyrábame akváriá a teráriá
Vyrábame akváriá a teráriá na ...
  • Terárium pre chameleona, ine plazy
    Predám terarium V:110, Š:53, H:50 s kompletným zariadením - žiarovka, čerpadlo s fotnánkou, s vlkomerom,teplomerom a terariove rasliny dam pri odbere. cena 120 euro mozna zlava pri rychlom odbere
  • predam
    malo použivanu odchovnu akvarijnych ryb...cca 7 000 l + elementky,japonsky kompresor,ph-meter,uv-lampy 3 ks,reverezna osomoza,katex-anex,stojany,čerpadla,fil tre. kontakt.0903 315515 murex08@gmail.com

SERA - Akvaristika do domu

Reklamný panel
Chcem aj upozornit na to ze 900-vkova rada napriek tomu ze ma lepsie rozlisenie farieb nez 800-vkova, 930 sa nerovna 830 co sa tyka spektra. Uvadzam dokaz:

vcielka
Platinum Boarder
graphgraph
Posledná úprava: 15/11/2009 11:04 Spravil: vcielka.

Dlzka trubice. Ja som chcela urcitu malu velkost kedze dlzku akvarka mam len 33, ale som zistila ze najmensie trubice 830tky a vlastne vacsina trubic ak nie je robena specialne pre akvaristiku ma najmensiu dlzku cca 44,5 – 45 cm. A watow: 15W.
Ak chcete viac watow treba ratat s tym ze s velkostou watou rastie aj dlzka trubice dvojnasobne u Lumiluxov. Konkretne su 2 dlzky ktore sa nasobia.
45cm = 15 W --- 90 cm = 30 W atd
60cm = 18 W --- 120cm = 36 W atd
Prva rada je drahsia lebo do mensej dlzky narvali viac watow (aspon mne to tak pride)
Pokial potrebujete viac watow tak treba nad akvarko dat viac trubic vedla seba aby sa vam zvysila wataz.

Ak naozaj potrebujete mensiu trubicu nad miniakvarium, predavaju sa lampy specialne nad nanoakvarium. Jedna konkretna ktoru mam na mysli ma 11W a vo vnutry je ohnuta ziarivkova trubica. Zial neviem ake farebne spektrum ma.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

• Zájezd na burzu do Zwolle
    Navštivte největší evropskou ptačí burzu v holandském městě Zwolle pohodlným autobusem s odjezdem v pátek 24.2.2012 v 17,00 hod. z Jičína. Cena je 60 euro. Informace podá p.Kubín na tel.č.420 608059873, www.kubin.cz
  • FAUNA-FEST Žilina
    Pozývame všetkých chovateľov a praznivcov chovu exotov, akvaristov a teraristov na pravidelnú každomesačnú Medzinárodnú burzu chovateľov FAUNA-FEST do Žiliny, ktorá sa uskutoční 5. februára v priestoroch Zábavno obchodného centra MAX Žilina. Ďakujeme Vám za podporu podujatia v minulom roku a do nového roku 2012 prajeme veľa chovateľských úspechov. Budeme sa stretávať pravidelne vždy prvú nedeľu v mesiaci, tak ako doteraz. Radi privítame Vás aj Vaše malé ratolesti, pričom každý jeden si určite nájde u vystavovateľov objekt svojho záujmu. Pre všetkých prítomných návštevníkov bude znova pripravená hodnotná tombola, ktorá sa bude žrebovať o 10,00 hod. Tešíme sa na všetkých návštevníkov a predajcov. Začíname o 8,00 a končíme o 12,00 hod. Prihlášky a otázky môžete adresovať na mail:jan.budai1@gmail.com. Pre mimo žilinských návštevníkov pripájame adresu a GPS súradnice. Adresa: Zábavno obchodné centrum MAX Žilina, Prielohy 979/10, GPS: 49° 11´47" N, 18° 44´ 39" E.
Reklamný panel
Pokial si neviete rady ake silne osvetlenie na svoje akvarium pouzit tak tu je par rad ktore som nazbierala na internete:
Hovori sa ze na akvarium potrebujete kvoli rastlinkam asi 0,5W/liter asi najcastejsie, ale vela skusenych akvaristov vam budu tvrdit rozne ine cisla ako 0,3 W/l alebo dokonca 1,2 W/l
Myslim ze sa to odvija aj od vysky akvaria pretoze pri nizkom akvarku sa viac svetla dostane k rastlinam ako pri vyssom pri tom istom osvetleni. Dalsia vec je ze kazda rastlina si vyzaduje inu intenzitu svetla. Niektore rastliny ho potrebuju menej ako anubiasi a ine viac ako napr Cabomba.

Ak chcete predist riase odporuca sa mat dobre zarastene akvarium a potom mozno netreba ani 830 ziarivku. Rastliny totiz zoberu vsetku vyzivu pre seba.
vcielka
Platinum Boarder
graphgraph

HoreStránka: 123

O projekte

Akvaria.sk vznikol ako projekt pre podporu akvaristiky na Slovensku. V spolupráci ZO SZCH AKVA MARTIN. Podporujeme všetky aktivity jednotlivých chovateľov i organizácie ktoré existujú, alebo práve vznikajú.