Nachádzate sa tu:   www.akvaria.sk Diskusné fórum
Vitajte,
môžete sa prihlásiť alebo registrovať.    Nepamätáte si heslo?
Akvarijné rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....
DoleStránka: 1
Téma: CO2
CO2 Pred 4 mesiacov, 3 týždňov Karma: 1
Zdravim,

chcel by som zaexperimentovat s pridavanim CO2. Mam teraz akvarko bez rybiciek na ktorom by sa dalo vyblaznit, ale chcel by som najst sposob ako to efektivne realizovat aj po pridani rybiek.
Povazujem sa za zaciatocnika (a to nielen pri hnojeni).
Rozumiem, ze CO2 samo o sebe nic neporiesi, ale dajme tomu ze ostatne nalezitosti svetlo, ziviny atd, su OK. Z toho co som precital na internete mi zatial vychadza toto.
Existuje (za istych predpokladov) pevny vztah medzi pH, KH a CO2 vo vode (tabulka). Bezny rovnovazny stav CO2 je 2-3 ppm, vhodny stav pre fotosyntezu rastlin je 15-25 ppm. Ked z toho vychadzam (ak je nieco zle tak ma opravte), tak mi to generuje nejake otazky na tych ktori uspesne CO2-kuju:

- Ked chcem mat obsah CO2 pod kontrolou, je lepsie pouzivat "bublinkovanie" alebo nejaky difuzny zvon?
- Podla tej tabulky, pri pevnom KH ak obsah CO2 sa meni medzi 2ppm az 20ppm su riadne vykyvy v pH, ako na to reaguju rybky? Navyse som cital, ze taketo kolisanie obsahu CO2 sposobuje velke premnozenie rias ktore su adaptabilnejsie na zmenu formy C ktoru z vody prijimaju. Ako sa teda branite takymto vykyvom? Permanentne CO2 aj v noci bez fotosyntezy?
- Test na obsah CO2: Spoliehate sa na bezne testy co su v predaji alebo mate nejake vychytavky? Ide mi hlavne o to, ze podla toho co som cital je to dost nepresne, kontrolna vzorka 4dKH (presnost skoro +/- 1dKH), prestup plynov medzi akva vodou a vzorkou tiez asi nie je 100%-ny a potom ma o osude rybiek rozhodovat ci je vzorka smaragdovo zelena alebo limetkovo zelena ?!?! (Prepacte ale nepatrim k tej neznejsej casti ludstva ktora dokaze rozoznat 1324 odtienou zelenej aj s ich pomenovanim.) Aj preto opat navrat k otazke 1, da sa nejako vypocitaj max mnozstvo ktore prebublat, dat do zvona aby to este bolo bezpecne ale zaroven malo efekt aj pre rastliny?
- Treba nejako riesit zhromazdovanie CO2 nad hladinou (hlavne ak mam krycie sklo a kryt osvetlenia, co pokryva cele akvarko)? CO2 je tazsi ako vzduch, takze asi sa bude po vyprchavani z vody drzat tesne nad hladinou co moze negativne ovplyvnit prestupy inych plynov, nie? Ventilujete hladinu alebo ju niecim cerite (aj ked to bude asi kontraproduktivne v tom, ze to urychli prchanie CO2 z vody)?

Vdaka za odpovede.
Juraj.
duri
Fresh Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
Administrátor zakázal anonymné príspevky.

Reklamný panel
Re: CO2 Pred 3 mesiacov, 3 týždňov Karma: 0
CO2 je dobrá vec, aspoň pre tu skupinku akvaristov ktorí sa radi kutrú v v akvarku s rastlinami. Zabudol si napisať ake mas velké akvarium od toho sa vychádza ,je rozdiel msdzi 60 lit akva a 300 lit. Ja už dlhšie používam co2- ku, používam štandardný burčak, kvasinky - cukor - voda.Akosi som si naň navikol ale poznam ludi ktorí nedajú dopustiť na difuz.Co 2 v noci vypínaj , rastliny v noci prímaju opačne kyslik z vody,niektorí s viac obsažnými akvarkami to nevypinajú na noc. Ale je to zbytočné ...S meraním hodnôt sa veľmi nezaťažuj, je to obmedzujúce a ako si sám povedal casto aj dosť nepresne. Nehovorím aby si to zahodil ale veľmi záväzne z toho nevychádzaj...
Su to relatívne hodnoty , ktoré sa rôznymi faktormi stále menia...CO 2 s lahko vyparuje nemusíš s bať že by sa ti udržoval na hladine, pokial ho nemáš hermeticky uzavreté bezproblémov vyprchá...Iné plyny to nijako neovplyvní...
tomas120
Fresh Boarder
graphgraph
Užívatelia "offline" Zobraziť profil užívateľa
Administrátor zakázal anonymné príspevky.

HoreStránka: 1

O projekte

Akvaria.sk vznikol ako projekt pre podporu akvaristiky na Slovensku. Práve ste na novej verzii, stránky a fóra. Podporujeme všetky aktivity jednotlivých chovateľov i organizácie ktoré existujú, alebo práve vznikajú.