Zdravim,
chcel by som zaexperimentovat s pridavanim CO2. Mam teraz akvarko bez rybiciek na ktorom by sa dalo vyblaznit, ale chcel by som najst sposob ako to efektivne realizovat aj po pridani rybiek.
Povazujem sa za zaciatocnika (a to nielen pri hnojeni).
Rozumiem, ze CO2 samo o sebe nic neporiesi, ale dajme tomu ze ostatne nalezitosti svetlo, ziviny atd, su OK. Z toho co som precital na internete mi zatial vychadza toto.
Existuje (za istych predpokladov) pevny vztah medzi pH, KH a CO2 vo vode (tabulka). Bezny rovnovazny stav CO2 je 2-3 ppm, vhodny stav pre fotosyntezu rastlin je 15-25 ppm. Ked z toho vychadzam (ak je nieco zle tak ma opravte), tak mi to generuje nejake otazky na tych ktori uspesne CO2-kuju:
- Ked chcem mat obsah CO2 pod kontrolou, je lepsie pouzivat "bublinkovanie" alebo nejaky difuzny zvon?
- Podla tej tabulky, pri pevnom KH ak obsah CO2 sa meni medzi 2ppm az 20ppm su riadne vykyvy v pH, ako na to reaguju rybky? Navyse som cital, ze taketo kolisanie obsahu CO2 sposobuje velke premnozenie rias ktore su adaptabilnejsie na zmenu formy C ktoru z vody prijimaju. Ako sa teda branite takymto vykyvom? Permanentne CO2 aj v noci bez fotosyntezy?
- Test na obsah CO2: Spoliehate sa na bezne testy co su v predaji alebo mate nejake vychytavky? Ide mi hlavne o to, ze podla toho co som cital je to dost nepresne, kontrolna vzorka 4dKH (presnost skoro +/- 1dKH), prestup plynov medzi akva vodou a vzorkou tiez asi nie je 100%-ny a potom ma o osude rybiek rozhodovat ci je vzorka smaragdovo zelena alebo limetkovo zelena ?!?!

(Prepacte ale nepatrim k tej neznejsej casti ludstva ktora dokaze rozoznat 1324 odtienou zelenej aj s ich pomenovanim.) Aj preto opat navrat k otazke 1, da sa nejako vypocitaj max mnozstvo ktore prebublat, dat do zvona aby to este bolo bezpecne ale zaroven malo efekt aj pre rastliny?
- Treba nejako riesit zhromazdovanie CO2 nad hladinou (hlavne ak mam krycie sklo a kryt osvetlenia, co pokryva cele akvarko)? CO2 je tazsi ako vzduch, takze asi sa bude po vyprchavani z vody drzat tesne nad hladinou co moze negativne ovplyvnit prestupy inych plynov, nie? Ventilujete hladinu alebo ju niecim cerite (aj ked to bude asi kontraproduktivne v tom, ze to urychli prchanie CO2 z vody)?
Vdaka za odpovede.
Juraj.