|
Zalozenie si Prveho akvaria - par rad Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Zalozenie prveho akvaria.
Vela ludi ked zaklada akvarium robi chybu v tom, ze hned v jeden den ak nie hodinu vsetko nahadze do akvarka vratane rastlin a ryb. Ryby vacsinou vsetky ktore boli pekne v akvaristike a velmi casto viac ako je potrebne alebo prilis velke kusy na male akvarium. Toto je nespravny postup. Si tu spravime taky mensi postup ako by to malo asi vyzerat. Dodam k tomu aj prakticke rady. Takze pozooooooooooooooor, zaciname
|
|
|
|
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!
|
|
Inzerujte na www.ifauna.sk
Vyrábame akváriá a ... |
-
akvabb.fodor.sk
Nový internetový obchod akvabb.fodor.sk.
-
Predam prísavníkov škvrnitých
Predám prísavníkov škvrnitých (Ancistrus Cirrhosus). Narodili sa nám prísavníky. Prísavníky majú približne 1cm. Cena 4 eura za 10 kusov. Kto by mal záujem zavolajte na číslo: 0905 288 421.
-
-30% zľava na nové pozadia do akvária !
Využite špeciálnu akciu www.akvapozadia.sk a objednajte si v mesiacoch FEBRUÁR a MAREC nové pozadie do akvária, vyrobené na mieru so špeciálnou 30% zľavou ! Ponuka pozadí: www.akvapozadia.sk
|
|
Predpriprava - rybycky Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Predpriprava - rybycky
1. V prvom rade si dobre popozeram ktore rybky by som chcela chovat v akvariu. Nemusim ich vsetky nakupit v 1. akvaristike, ale pobeham viac aby som mal/a predstavu. Zapisem si ich mena a potom si skusim v nejakej knizke alebo na internete o danom druhu precitat viac. Dolezite faktory su: pH, teplota, tvrdost vody, velkost do ktorej by mali narast a to ci su to hufove rybky alebo ci su medzidruhovo i vramcidruhovo znasanlive a kolko sa ich odporuca chovat spolu a od kolkolitrovej nadrze. To je dolezite. Predsa nebudem kupovat napriklad Guramu do 40 l nadrze.
2. Vyberiem si z tych ryb take ktore maju podobne potreby a dokazem im v akvariu vyvolat optimalne podmienky. Ked uz mam hotovu skladbu ryb a viem ze sa budu navzajom znasat (nebudu k sebe agresivne ani sa zrat navzajom) tak este si urcim kolko ryb bude asi v mojom akvarku. Zavisi od velkosti akvaria. Hovori sa ze ideal je 1 cm ryby na liter vody. Pozor treba brat do uvahy centimetre ryby v dospelosti a nie tak ako ich kupujete. Este jednu vec treba pripomenut. Ak planujete zivorodky, treba mysliet aj nato ze sa vam tieto ryby mozu v akvarku zacat rozmnozovat a to u zivorodiek teda je zvykom. U zivorodiek a inych druhoch je dobre na 1 samca chovat 2-3 samice, i viac, aby neuhnal len jednu.
|
|
|
|
Mám vlastné akvárko od svojich 6 rokov. Odvtedy som sa trosku rozrastla ale nie velmi. Vždy len o toľko čo to financie povolili. Takže vlastne mám len pár menších akvárií. Preto i chov rýb je zameraný na menšie druhy. Som ale obmedzená malou ponukou nasich predajní. Ale raz...bude naozaj veľké!!!!!!
|
|
|
Predpriprava - rastlinky Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Predpriprava - rastlinky
3. Na rad prichadza vyber rastlin. Pre ne plati to iste co pre ryby. Ak uz mate kupenu nadrz z osvetlenim, treba zistit kolko watow mate. Idealne podmienky su 0,5 W na liter ale inak to zavisi aj od druhu rastlin ktore by ste chceli mat. Niektorym rastlinkam staci 0,3 W/l inym az 0,75 W/l. Toto si tiez treba zistit o prislusnych druhoch rastlin aby vam pekne rastli a nezhnili z nedostatku svetla. Ak osvetlenie nemate? Zistite, ake silne svetlo si viete na akvarium zohnat, a podla toho sa rozhodnite. Pozor. 0,5W / liter uvadzam pre ziarivky a nie ziarovky. Idealne su trubice lebo svetlo sa rozptyli po celej dlzke. U bodoveho svetla tomu uz tak nie je a pre velke akvaria nie su vhodne.
|
|
|
|
|
|
Vyrábame akváriá a teráriá na ... |
-
Terárium pre chameleona, ine plazy
Predám terarium V:110, Š:53, H:50 s kompletným zariadením - žiarovka, čerpadlo s fotnánkou, s vlkomerom,teplomerom a terariove rasliny dam pri odbere. cena 120 euro mozna zlava pri rychlom odbere
-
predam
malo použivanu odchovnu akvarijnych ryb...cca 7 000 l + elementky,japonsky kompresor,ph-meter,uv-lampy 3 ks,reverezna osomoza,katex-anex,stojany,čerpadla,fil tre.
kontakt.0903 315515
murex08@gmail.com
|
|
Predpriprava - technika Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Predpriprava – technika
4. Podla litraze akvaria dokupte techniku. Filter by mal mat v popise aky ma prietok a na ake velke akvaria ma sluzit. Dobre su filtre kde si prietok viete nastavovat. Filtre ktore sa napajaju na motorcek ktory nema regulator vykonu mozu mat na hadickach skrtic.
5. Ak je vo vasej izbe s akvariom nestabilna teplota pripadne chladno treba si zadovazit ohrievac s termostatom alebo ine vyhrievacie teleso na vase akvarium vhodne. A samozrejme teplomer. Bez neho to nepojde.
6. Teraz je dobre zvolit dobry substrat. Vacsinou sa odporuca 2-3 mm pre lepsie zakorenenie rastlin, ale samozrejme zavisi od druhu rastliny. Niektore rastliny vyzaduju hrubozrnny substrat. Napr Anubiasi. Pod strk je vhodne pouzit nejake lozko ktore bude dodavat rastlinam vyzivu – ma zemity chatakter a prekryva sa strkom. Samozrejme aby sa rastlinam darilo treba pridavat aj tekute hnojivo ale to podla mna nestaci. Mala by byt hnojivova podstielka.
7. Nakupte sietku na rybky – je to dolezita sucast vasho domaceho vybavenia + odkalovac s prislusenstvom. Odkalovat treba podla toho ake druhy ryb chovate. Niektore ako tetry produkuju kalu menej ako napr zivorodky. Ale inak kazdy odkaluje v inych intervaloch a zasa sterilne ciste to mat nemusite, lebo cast toho posluzi rastlinam ako zdroj dusika a fosforu.
8. A teraz prichadzame k tomu podstatnemu. Rybycky si nekupujte hned. Najprv zariadte nadrzku. Rybky sa dokupia az ked bude pripravena a to nebude z dna na den
|
|
|
|
|
|
|
Priprava nadrze Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Priprava nadrze
1. Takze ak mame vsetko okrem rybyciek nakupene, rastlinky su zatial v nejakej miske vo vode tak mozeme zacat. Inak i rastlinky je vhodne kupit neskor. Uvidite preco.
2. Ja vzdy najprv nove akvarium umyjem. Nikdy som si nie ista s cim mohlo prist do styku. Cistou vodou samozrejme.
3. Ak mate nieco co ide pod strk ako napr vyhrievaci kabel, dajte ho tam.
4. Na dno nasypem hnojivovy substrat – rovnomerne. Tam kde neplanujem dat rastliny ak uz je predstava kde co bude, netreba, ale ja sypem roznomerne. Tolko kolko pisu v navode. Je to tak pre zaciatocnika jednoduchsie.
5. Navrch nasypem strk tak aby som prekryla hnojivo. Ja davam asi 3-4 cm vrstvu ale to zavisi aj od typu podstielky ktoru ste pouzili. Pri podstielke ktorej sa dava vacsie mnozstvo tolko davat nemusite lebo rastlinky sa budu zakorenovat do nej. Ja davam pod strk Florapol ktoreho nedavam take velke mnozstvo a tak rastlinky sa mi zakorenuju do strku. Okrem toho cim vacsie akvarko tym si mozete dovolit vyssiu vrstvu strku dat.
6. Nainstalujte techniku (filter, ohrievac, teplomer)
7. Teraz napustite vodu asi 10 cm vysky nad strkom. Ruka by totiz mala pri sadeni ostat z casti sucha. Btw aby ste si nerozvirili dno je dobre ked nenapustate vodu priamo ale napr si pod prud polozite nejaku plochu – tanier, misku atd. Takto sa vam nezakali voda.
8. Teraz ak mate nejake dekoracie sup s nimi na miesto.
9. A teraz nechame odstat vodu niekolko dni. Hovori sa 7 ale inak podla mna stacia 4. Odstrania sa nam tym z vody rozpustene plyny. Napr taky chlor, ktory je inak agresivny.
|
|
|
|
|
|
|
-
Zájezd na burzu do Zwolle
Navštivte největší evropskou ptačí burzu v holandském městě Zwolle pohodlným autobusem s odjezdem v pátek 24.2.2012 v 17,00 hod. z Jičína. Cena je 60 euro. Informace podá p.Kubín na tel.č.420 608059873, www.kubin.cz
-
FAUNA-FEST Žilina
Pozývame všetkých chovateľov a praznivcov chovu exotov, akvaristov a teraristov na pravidelnú každomesačnú Medzinárodnú burzu chovateľov FAUNA-FEST do Žiliny, ktorá sa uskutoční 5. februára v priestoroch Zábavno obchodného centra MAX Žilina. Ďakujeme Vám za podporu podujatia v minulom roku a do nového roku 2012 prajeme veľa chovateľských úspechov. Budeme sa stretávať pravidelne vždy prvú nedeľu v mesiaci, tak ako doteraz. Radi privítame Vás aj Vaše malé ratolesti, pričom každý jeden si určite nájde u vystavovateľov objekt svojho záujmu. Pre všetkých prítomných návštevníkov bude znova pripravená hodnotná tombola, ktorá sa bude žrebovať o 10,00 hod. Tešíme sa na všetkých návštevníkov a predajcov. Začíname o 8,00 a končíme o 12,00 hod. Prihlášky a otázky môžete adresovať na mail:jan.budai1@gmail.com. Pre mimo žilinských návštevníkov pripájame adresu a GPS súradnice. Adresa: Zábavno obchodné centrum MAX Žilina, Prielohy 979/10, GPS: 49° 11´47" N, 18° 44´ 39" E.
|
|
Vysadzanie Pred 2 rokov, 2 mesiacov
|
|
|
Vysadzanie.
1. Takze po par dnoch odstatia vody v akvarku ideme sadit.
2. Pinzetou alebo pomocou prsta si vyhlbime dierky kam chceme posadit rastlinku a pinzetou ju tam zasunieme a prekryjeme strkom. Pravidlo je: nizke kobercove rastliny dopredu, stredne vysoke do stredu a najvacsie z vasich zakupenych dozadu.
3. Rastlinky ktore sa prichycuju na dekoracie mozete priviazat rybarskym silonom.
4. Cim viac rastlin vysadite tym rychlejsie sa vam stabilizuje akvarium. Samozrejme treba dat pozor i nato ze rastlinky nam zacnu rast a potrebuju mat priestor takze s tou vysadbou to na druhej strane netreba prehnat.
5. Doplnime vodu az po okraj
6. Spustime filter,( ak mate CO2 tak aj to. Nie kazdy ho ma vo svojom akvariu. )
|
|
|
|
|
|
|